5 προσωπικές δεξιότητες για να εντυπωσιάσεις ως προγραμματιστής

Στη θεωρία, ο προγραμματισμός αφορά την έκφραση και επίλυση προβλημάτων. Μπορείς να επικεντρωθείς στους κανόνες και τη μεθοδολογία του, να μάθεις να γράφεις αμέτρητες γραμμές κώδικα για να δημιουργήσεις website, mobile app, e-shop. Στην ουσία όμως, και εάν θέλεις να γίνεις πραγματικά περιζήτητος προγραμματιστής, σου προτείνουμε να καλλιεργήσεις τις 5 παρακάτω προσωπικές δειξότητες:

1. Επικοινωνείς και διαπραγματεύεσαι με κάθε ομάδα

Σίγουρα γνωρίζεις το (λανθασμένο) στερεότυπο του προγραμματιστή, που κάθεται μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του, δεν μιλάει σε κανένα και είναι βυθισμένος στον κώδικά του. Όλοι οι προγραμματιστές αποτελούν αναπόσπαστα μέλη μίας ομάδας, η οποία για να λειτουργεί αποτελεσματικά απαιτεί την αρμονική συνεργασία των μελών της. Το να επικοινωνείς άρτια, γραπτά και προφορικά, είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό για την εξέλιξή σου.

2. Αναζητάς συνεχώς λύσεις για τα προβλήματα που προκύπτουν

Μια από τις σημαντικότερες δεξιότητες που χρειάζεται να έχει κάθε προγραμματιστής είναι η επίλυση προβλημάτων. Είμαστε σίγουροι όμως ότι από τη στιγμή που επέλεξες το συγκεκριμένο επάγγελμα, το γνωρίζεις καλά ήδη. Εμείς σου προτείνουμε να χρησιμοποιείς ευέλικτα τη λογική σου και να τη συνδυάζεις με την αναλυτική σου σκέψη ώστε να εντοπίζεις έξυπνες λύσεις σε κάθε πρόβλημα.

3. Έχεις ξεχωριστό τρόπο προσέγγισης

… ή αλλιώς «You think outside the box”.

Αν έχεις ξεχωριστό τρόπο σκέψης είσαι ο ιδανικός υποψήφιος σε κάθε εταιρεία! Η δημιουργικότητα είναι βασικό κριτήριο αξιολόγησης καθώς φτάνεις πιο γρήγορα στη λύση, έχεις καινοτόμες ιδέες και βοηθάς την εταιρία σου να αναπτυχθεί. Είναι γεγονός ότι μερικές από τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες λογισμικού (που αργότερα έγιναν spin-offs) έχουν αναπτυχθεί ενδοεταιρικά από ταλαντούχα στελέχη. Σκέψου εναλλακτικά και κάνε τη διαφορά!

4. Προσέχεις ιδιαίτερα τις λεπτομέρειες

Η συγγραφή κώδικα απαιτεί την συνεχή προσοχή σου καθώς τα λάθη (π.χ. από κενό σε λάθος σημείο, να μην έχεις συμπεριλάβει τις εξαιρέσεις, να μην έχεις προνοήσει όλα τα σενάρια) κοστίζουν αρκετό χρόνο σε εσένα αλλά και στην υπόλοιπη ομάδα. Ως προγραμματιστής, είναι σημαντικό να βλέπεις τη λεπτομέρεια και να αναγνωρίζεις γρήγορα τα λάθη στον δικό σου, αλλά, και στον κώδικα των άλλων.

5. Τελικά, πόσο ενημερωμένος είσαι;

Κοινό σημείο αναφοράς για τους περισσότερους προγραμματιστές είναι η συνεχής και γρήγορη εκμάθηση. Ως προγραμματιστής, είναι σημαντικό να μαθαίνεις τις νέες τεχνολογίες, να ενημερώνεσαι διαρκώς και να συμβαδίζεις με την ταχύτητα των καιρών μας. Το τελευταίο που θέλεις να συμβεί είναι να θεωρηθεί η γνώση σου ξεπερασμένη.

Σίγουρα το πρώτο βήμα, που χρειάζεσαι για να γίνεις προγραμματιστής είναι να αποκτήσεις τεχνικές δεξιότητες (hard skills), οι οποίες ανταποκρίνονται σε αυτό που ζητά σήμερα η αγορά εργασίας. Η διαφορά όμως και η ταχύτητα της εξέλιξής σου εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές σου δεξιότητες.

Στο Coding Bootcamp καλλιεργούμε τα soft skills κάθε εκπαιδευόμενου, οργανώνοντας 1 to 1 sessions και 8ωρη εκπαίδευση στην τάξη με σύμβουλο σταδιοδρομίας.  Κάλεσέ μας στο 210 3729070 για να μάθεις περισσότερα!

Μάθε Περισσότερα