Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το Coding Bootcamp; Να τι πρέπει να ξέρεις

Σκέφτεσαι πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις μια γλώσσα προγραμματισμού; Έχεις «κολλήσει» επαγγελματικά και σκέφτεσαι την αλλαγή καριέρας; Είσαι στο σημείο που λες πως αν δεν το κάνεις τώρα δεν θα το κάνεις ποτέ; Τότε διαβάζεις το κατάλληλο κείμενο, καθώς θα σου περιγράψω ακριβώς την εμπειρία που είχα από το Coding Bootcamp της AFDEmp.

Η πρώτη μου αυθόρμητη σκέψη είναι «Κάν’ το. Μην το σκέφτεσαι και πολύ». Ήταν μάλλον μία από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου ως τώρα. Οι γνώσεις που παίρνεις είναι απίστευτες και σε ανταμείβουν για όλη τη σκληρή δουλειά που κάνεις. Ο προγραμματισμός από μόνος του σε ανταμείβει, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εξάλλου, τα περισσότερα παιδιά που μπαίνουν στο Coding Bootcamp, ας μη γελιόμαστε, στόχο έχουν να βρουν μια θέση εργασίας. Που στην Ελλάδα σήμερα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Είτε λοιπόν έχεις ξεκινήσει, είτε σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το Coding Bootcamp, θα μοιραστώ μαζί σου μερικές σκέψεις μου…

Βρες τον ρυθμό σου

Το πρόγραμμα του Coding Bootcamp δεν είναι για όλους. Ειδικά η full-time εκδοχή, 500 ώρες σε 12 εβδομάδες, είναι πάρα πολύ απαιτητική. 8 ώρες μάθημα κάθε μέρα και ύστερα 3-4 ώρες διάβασμα, είναι σαν κανονική δουλειά. Αφήνω το «σαν». Για αυτό είναι σημαντικό να βρεις τον ρυθμό σου. Μην αφήνεις κενά. Έχεις απορίες; Ρώτα τον υπεύθυνο καθηγητή. Έχεις κι άλλες; Ζήτα ενισχυτική διδασκαλία. Αλλά ό,τι κι αν κάνεις, μην αφήσεις κενά και κράτα το ρυθμό. Αν αφήσεις κενά, χάνεις το παιχνίδι.

Να έχεις υπομονή

Ο προγραμματισμός είναι μια πρόκληση από μόνος του. Στην αρχή, θα νιώθεις πως δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Ειδικά αν δεν έχεις κάποιο υπόβαθρο στον προγραμματισμό. Μην ανησυχείς. Ήδη 500 άνθρωποι μας έχουν εμπιστευθεί με σκοπό να αλλάξουν τη ζωή τους. Μπορείς να το κάνεις κι εσύ. Εξάλλου, αν ήξερες από πριν να προγραμματίζεις, δεν θα είχες καθόλου ανάγκη το Coding Bootcamp. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος είναι δίπλα σου συνεχώς. Για ό,τι σε απασχολεί, μη διστάσεις να τους «ενοχλήσεις». Όλα θα γίνουν, αρκεί να είσαι ψύχραιμος και να δείξεις υπομονή, τόσο απέναντι στους άλλους, όσο και στον εαυτό σου.

Κάνε φίλες/φίλους

Οι ώρες που θα περάσεις στο Coding Bootcamp είναι πολλές και συμπυκνωμένες. Εκ των πραγμάτων θα περάσεις πάρα πολύ χρόνο με τους ίδιους ανθρώπους, έχοντας όμως όλοι ένα κοινό σκοπό: να γίνετε καλοί προγραμματιστές. Για αυτό καλό είναι να είσαι «ανοιχτός» σε νέες επαφές και να κάνεις φίλους, που στο μέλλον μπορεί να είναι και συνάδελφοί σου. Πολλές όμορφες φιλίες και σχέσεις γεννήθηκαν μέσα στα Coding Bootcamps και είναι αλήθεια πως οι φιλίες θα κάνουν την όλη προσπάθεια πιο διασκεδαστική. Κάθε γνωριμία είναι και μια μοναδική ευκαιρία να μπεις στη μεγάλη κοινότητα των προγραμματιστών.

Πίστεψέ το!

Τελευταίο, αλλά πιο σημαντικό από όλα: η πίστη ότι θα τα καταφέρεις. Χωρίς αυτό δε μπορείς να πετύχεις το στόχο σου, που είναι ο προγραμματισμός. Μην αφήνεις την όποια δυσκολία να σε καταβάλει. Στο τέλος της προσπάθειας, θα δεις ότι τελικά δεν ήταν τόσο δύσκολο, όσο αρχικά είχες στο μυαλό σου. Πίστη, αφοσίωση και υπομονή. Αν έχεις αυτά, είναι σίγουρο ότι θα τα πας μια χαρά!

Ελπίζω οι συμβουλές μου να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τα πρώτα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν στο Coding Bootcamp. Κάποια από αυτά τα αντιμετώπισα κι εγώ όταν ξεκίνησα. Ευτυχώς δε με σταμάτησαν!

Φιλικά, 
Παναγιώτης Μποζάς, απόφοιτος Coding Bootcamp

Το επόμενο Coding Bootcamp ξεκινάει την 1η Απριλίου. Τι λες; Σε ενδιαφέρει;

 

Μάθε Περισσότερα