Πώς θα γίνει διασύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας στην Ελλάδα;

Η ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, αγγίζει το 39,1%! Παρά τη σημαντική μείωση των τελευταίων ετών (49,5% το 2016), παραμένει ένας αριθμός «βάσανο» και βασικός λόγος πίσω από το brain drain. Εξάλλου η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της λίστας με την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Μία από τις αιτίες του ποσοστού αυτού είναι πως οι Έλληνες πτυχιούχοι δεν αποκτούν τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας θέσης εργασίας. Τέτοιες δεξιότητες είναι π.χ. η επικοινωνία, η γλωσσομάθεια, κ.α.. Δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν σε διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Tο πρόβλημα αφορά όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ η Ελλάδα έρχεται στις τελευταίες θέσεις. Αυτό δείχνει η τελευταία έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ανάπτυξης της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP). Τελευταία θέση καταλαμβάνουμε και στο κομμάτι αντιστοίχισης δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας. Κατά πόσο δηλαδή ένας πτυχιούχος βρίσκει εργασία ανάλογη των ακαδημαϊκών προσόντων του. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες είτε είναι υπερπροσοντούχοι, είτε δεν έχουν τις δεξιότητες που αναζητά η αγορά εργασίας.

Ο ρόλος της AFDEmp

Το δυσεπίλυτο πρόβλημα της εγχώριας ανεργίας προσπαθούμε από την πλευρά μας να αντιμετωπίσουμε στην AFDEmp. Την ανεργία, κυρίως των νέων, προσπαθούμε να εξαλείψουμε με την εδώ και 2 χρόνια δράση μας, τα Coding Bootcamps. Διαπιστώνοντας πως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο χάσμα παγκοσμίως για υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση. Έτσι ξεκινήσαμε την επανειδίκευση νέων και ανέργων στον προγραμματισμό. Σε ένα πρόγραμμα 500 ωρών, σε full-time ή part-time εκδοχή, που πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας. Και το οποίο περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό πρακτική άσκηση σε τεχνολογίες που ζητά σήμερα η αγορά εργασίας.

Πού εντοπίζεται η καινοτομία του; Φροντίζουμε πολύ σκληρά για αυτό που αναφέρει η έρευνα του CEDEFOP. Για την άμεση διασύνδεση, δηλαδή, της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Το Coding Bootcamp είναι ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα. Αν προσπαθήσεις σκληρά όμως, στο τέλος υπάρχει ανταμοιβή. Κι αυτό είναι η διασύνδεση με πάνω από 50 κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας και πληροφορικής. Εταιρίες που μας εμπιστεύονται σαν «δεξαμενή» ταλέντων στον προγραμματισμό.

Μέχρι στιγμής η δουλειά που κάνουμε έχει αντίκρυσμα. Το 97% των αποφοίτων μας έχει βρει δουλειά σε θέση προγραμματιστή με αξιοπρεπέστατους μισθούς σε κορυφαίες εταιρίες! Συνολικά πάνω από 400 νέοι μας έχουν εμπιστευτεί. Κι αυτό μας δίνει δύναμη και θάρρος για να συνεχίζουμε με μεγαλύτερη θέρμη την υλοποίηση του οράματός μας.

Στις 21 Ιανουαρίου ξεκινά το Coding Bootcamp 7. Τι λες; Σε ενδιαφέρει ο προγραμματισμός;

Μάθε Περισσότερα