Πώς ο Προγραμματισμός βοηθάει στην ποιοτική μείωση της ανεργίας

Η Ελλάδα έχει τον 3ο υψηλότερο δείκτη στην Ευρώπη (με ποσοστό 23%) όσον αφορά το ποσοστό των νέων ηλικίας 20 έως 24 ετών, οι οποίοι ούτε εργάζονται, ούτε εκπαιδεύονται, ούτε απασχολούνται, σύμφωνα με έρευνα του ανεξάρτητου γερμανικού ινστιτούτου Berteslmann Stiftung. Οι μοναδικές χώρες που ξεπερνούν την Ελλάδα είναι η Ιταλία με 29,1% και η Ρουμανία με 23,6%.

Την ίδια στιγμή, «πληγή» για την ελληνική κοινωνία αποτελεί η έλλειψη καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η αβεβαιότητα για το μέλλον δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αλλά και αυτούς που καταφέρνουν να βρουν μια δουλειά που τους εξασφαλίζει απλώς τα στοιχειώδη.

Κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σύμφωνα με την έρευνα:

  • 7 στους 10 ανέργους έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα άνω του ενός έτους.
  • 27 στους 100 νέους που βρίσκουν δουλειά, είναι 4ωροι με μισθούς «πείνας».
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος στο κομμάτι της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της έρευνας.
  • Οι μέσες αποδοχές για part-time απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα είναι στα 394 ευρώ μεικτά.

Το σημαντικό λοιπόν δεν είναι απλώς η μείωση του συνολικού αριθμού των ανέργων, αλλά η ποιοτική μείωση του αριθμού αυτού. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας, καλά αμειβόμενων, με προοπτική και αποδοχές αρκετά πάνω από τον ήδη χαμηλό μέσο όρο.

Πώς μπορεί να γίνει αυτή η θετική αλλαγή;

Μεγάλο μέρος της απάντησης βρίσκεται στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει σαν Alliance For Digital Employability (AFDEmp) να μειώσουμε την ανεργία στην Ελλάδα, έχοντας διαπιστώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις ψηφιακές θέσεις εργασίας και τους υπάρχοντες επαγγελματίες ΤΠΕ. Με αφετηρία τον προγραμματισμό έχουν ήδη διοργανωθεί δύο Coding Bootcamps με απόλυτη επιτυχία, καθώς στο σύνολό τους, 64 απόφοιτοι 22-40 ετών κατάφεραν να επανειδικευθούν στο χώρο του Προγραμματισμού σε μόλις τρεις μήνες και να βρουν απασχόληση, ενώ αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη το Coding Bootcamp 3. Με το πέρας των προγραμμάτων και την ανάλογη πιστοποίηση, το 100% των αποφοίτων προσλήφθηκε από τις κορυφαίες συνεργαζόμενες εταιρίες, ξεκινώντας με μηνιαίους μικτούς μισθούς που άγγιξαν έως και τα €1.500, ενώ ο μέσος όρος κυμαίνεται στα €1.000!

Πηγέςwww.kathimerini.gr