Μπορείς να αλλάξεις ζωή σε 3 μήνες;

Δεν είναι πολύ σύνηθες στη χώρα μας να αλλάζουμε εύκολα το επάγγελμα το οποίο σπουδάσαμε. Σπούδασες αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός, δικηγόρος; Αυτό θα πρέπει να ακολουθήσεις αναγκαστικά. Τι γίνεται όμως αν δεν σου αρέσει; Αν δεν το βρίσκεις ενδιαφέρον; Ή χωρίς προοπτική; Που ας είμαστε ειλικρινείς, στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό. Κι αν σου λέγαμε ότι υπάρχει ένα επάγγελμα με το οποίο μέσα σε 12 εβδομάδες επανειδίκευσης μπορείς να βγεις στην αγορά εργασίας διεκδικώντας έναν αξιοπρεπέστατο μισθό; Και κυρίως, μια σπουδαία προοπτική; Αρκεί να το θελήσεις και να εργαστείς σκληρά για αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Alliance For Digital Employability ξεκίνησε πριν 2 χρόνια τα Coding Bootcamps. Ταχύρρυθμα προγράμματα επανειδίκευσης στον προγραμματισμό, σε 500 ώρες, σε full-time (12 εβδομάδων) ή part-time (24 εβδομάδων) εκδοχή.

Από τη σύλληψη της κεντρικής μας ιδέας μέχρι και σήμερα που έχει πάρει σάρκα και οστά, στόχος μας ήταν και είναι η μείωση της εγχώριας ανεργίας. Η χώρα μας, όλοι εμείς, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μια χρυσή ευκαιρία και να συμβάλουμε στη μείωση του ελλείμματος που υπάρχει παγκοσμίως σε υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες. Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν περίπου 500.000 κενές θέσεις που απαιτούν υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για τη χώρα μας.

Το όραμά της Alliance For Digital Employability και το παράδοξο της Ελλάδας

Στη χώρα μας έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό ανέργων, που είναι νέοι, αλλά και πτυχιούχοι. Βαλθήκαμε λοιπόν να πείσουμε ότι μπορούμε να επανειδικεύσουμε μισό εκατομμύριο Έλληνες στην επόμενη δεκαετία σε υψηλού επιπέδου ψηφιακές δεξιότητες. Κάναμε για αυτό μια μελέτη σκοπιμότητας σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) και το ALBA, η οποία τεκμηριώνει ότι όντως αυτό το όραμα είναι εφικτό. Υπάρχουν όμως 3 απαραίτητες προϋποθέσεις. Ταχύρρυθμη εκπαίδευση, εξέταση πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί σωστά και τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας. Έτσι γεννήθηκαν τα Coding Bootcamps! 

Σήμερα, με κρυμμένη υπερηφάνεια αλλά φανερή δικαίωση, έχουμε σύμμαχο στην προσπάθειά μας περισσότερες από 200 εταιρίες. Κι έχουμε ένα μαγικό αριθμό απασχολησιμότητας: 97%! Άνθρωποι που είτε είχαν μια αρχική ιδέα για τον προγραμματισμό, είτε δεν είχαν την παραμικρή, μάς άκουσαν, μας πίστεψαν και δικαιώθηκαν (κι εμείς μαζί τους).

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Γιάννης Μητρόπουλος, απόφοιτος από το 1ο Coding Bootcamp. Ο Γιάννης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στην Πάτρα. Δυσκολευόταν να βρει δουλειά στον τομέα του. Είχε καλή σχέση με τους υπολογιστές, αλλά δεν είχε διδαχθεί προγραμματισμό. Το έψαξε λίγο και έμαθε για τα Coding Bootcamps. Μέσα σε 3 μήνες ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και πλέον δουλεύει εδώ και 2 χρόνια για κορυφαία εταιρία τεχνολογίας, την Upstream. Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τη συζήτηση της κ. Ελένης Νικολαΐδου, Ιδρυτικού μέλους και Διευθύντριας της AFDEmp και του Γιάννη, στην εκπομπή του Σωτήρη Κυριακίδη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις 29 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι νέες τάξεις για το Coding Bootcamp 6. Τι λες; Σε ενδιαφέρει ο προγραμματισμός; Αν ναι, γράψου στο newsletter μας για να μαθαίνεις για τις νέες μας δράσις.

 

Εγγραφή