Γιατί είναι τόσο ξεχωριστό το επάγγελμα του προγραμματιστή;

Πολλές φορές φτάνουμε στην επαγγελματική ζωή μας σε ένα σημείο που νιώθουμε ότι έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Ότι βρίσκουμε τοίχο και ότι όλες μας οι επιλογές δεν οδηγούν πουθενά. Δεν είναι εύκολο να έχεις περιορισμένες επαγγελματικές επιλογές και όλοι ξέρουμε καλά πως στην Ελλάδα του 2018, κάτι τέτοιο είναι αβάσταχτο. Η επανειδίκευση είναι μια τεράστια βοήθεια σε μια τέτοια κατάσταση και μπορεί πραγματικά να σου αλλάξει την καριέρα.

Πόσο μάλλον όταν η επανειδίκευση είναι ταχύρρυθμη – άρα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μερικών μηνών αποφέρει ρεαλιστικά αποτελέσματα – και αφορά ένα από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα: αυτό του προγραμματιστή. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά – ειδικά – για τους freelance προγραμματιστές (που δουλεύουν δηλαδή σαν ελεύθεροι επαγγελματίες) και δεν τα βρίσκεις συχνά σε άλλα επαγγέλματα. Δες εδώ 6 από τα πιο σημαντικά:

1. Δουλεύεις από όπου θες

Σπίτι σου, από κάποια καφετέρια, ή ακόμα και από κάποια παραλία. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ο υπολογιστής σου, το internet και όρεξη για να γράψεις κώδικα.

2. Ευελιξία στο ωράριο

Ξέχνα το παραδοσιακό 9-5 ωράριο. Όταν είσαι freelance προγραμματιστής φτιάχνεις το πρόγραμμά σου μόνος σου, δουλεύεις τις ώρες που σε βολεύει, έχεις πολύ μεγαλύτερη γκάμα επιλογών στα project, ακόμα και στους πελάτες που επιλέγεις. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν κανόνες και δυσκολίες.

3. Κερδίζεις περισσότερα χρήματα σε λιγότερο χρόνο

Όσο αποκτάς εμπειρία, εμπλουτίζεις το porftolio σου και αυξάνεις τις γνώσεις σου. Αντίστοιχα, ανεβαίνει το κασέ σου. Η εξειδικευμένη γνώση πληρώνεται αδρά, ειδικά όταν λύνει καίρια προβλήματα για τον πελάτη σου. Ακόμα και για όσους εργάζονται ως μισθωτοί προγραμματιστές, η μισθολογική αλλά και η επαγγελματική εξέλιξη, είναι πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με τα περισσότερα επαγγέλματα.

4. Δεν ψάχνεις δουλειές, τις απορρίπτεις

Όταν μπεις για τα καλά στο «παιχνίδι» του προγραμματισμού, γίνεσαι εσύ κυρίαρχος στο κομμάτι της αναζήτησης εργασίας. Ο καλός προγραμματιστής είναι περιζήτητος και ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, οι δουλειές έρχονται σε αυτόν. Όχι το ανάποδο. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει στην AFDEmp, μέσα από τα Networking Days που διοργανώνουμε για τους απόφοιτους των Coding Bootcamps μας, είναι πως η ζήτηση για τους καλούς είναι πολύ αυξημένη. Υπήρχαν απόφοιτοι που είχαν έως και 3 προτάσεις από εταιρίες που ήθελαν να να τους προσλάβουν άμεσα!

edward scissorhands art GIF by Tech Noir

5. Έχεις έξτρα χρόνο (time is on your side)

Ένας καλά οργανωμένος freelance προγραμματιστής, έχει πάντα χρόνο να του περισσεύει. Δεν χρειάζεται να ξεμένει στο γραφείο μέχρι τις 12 το βράδυ για να αποδείξει στο αφεντικό του την αφοσίωσή του, ούτε συνηθίζονται τα last-minute emergencies. Και ο προσωπικός χρόνος στις μέρες μας είναι πολυτέλεια. Είναι ποιότητα ζωής. Το βασικότερο είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθείς με προσωπικά σου project και να γίνεις ακόμα περισσότερο δημιουργικός. Άσε που κάτι τέτοιο, μπορεί να «γεννήσει» κι άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες στη διαδρομή!

 

Ενημερώσου εδώ για τις δράσεις μας