Πως θα απαντήσεις άψογα την ερώτηση “Πες μας λίγα λόγια για σένα” (Part A)

Βρίσκεσαι στα γραφεία της εταιρίας τεχνολογίας που πάντα ονειρευόσουν. Η συνέντευξη ξεκινάει και η πρώτη ερώτηση είναι: “Πες μου λίγα λόγια για εσένα”. Για να απαντήσεις χρειάζεσαι ένα ισχυρό elevator pitch”, δηλαδή λίγες προτάσεις όπου θα έπειθαν το συνομιλητή σου ότι εσύ συγκεκριμένα είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτή θέση. Και όλα αυτά στο χρόνο όπου θα διαρκούσε μία διαδρομή με ασανσέρ (από εκεί προέρχεται και η ονομασία άλλωστε).

Η απάντησή σου πρέπει να είναι μια σύντομη περιγραφή, διάρκειας περίπου 1 λεπτού, του ποιος είσαι, τι κάνεις και γιατί είσαι ο ιδανικός υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση. Σου δίνουμε τα 3 βασικά σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει η απάντησή σου για να προετοιμαστείς και να ξεχωρίσεις.

Βήμα 1: Εισαγωγή

Σκέψου τις σπουδές και την εργασιακή σου εμπειρία.

Παράδειγμα: “Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου σε [αντικείμενο] στο [ίδρυμα] το [έτος]. Από το [έτος] έχω εργαστεί σε θέσεις [Α, Β, Γ] στις εταιρίες [Α, Β, Γ]. Στην τελευταία μου εργασία ως [….] στην εταιρία […], όπου έμεινα [χ] χρόνια, ασχολήθηκα κυρίως με την ανάπτυξη της mobile εφαρμογής […].”

Bήμα 2: Το πιο σημαντικό σου επίτευγμα

Αφού αναφέρθηκες στα βασικά, μπορείς να μιλήσεις για το πιο σημαντικό επίτευγμα σου. Μπορεί να αφορά την εργασιακή σου εμπειρία – π.χ. ενέργειές σου που βελτίωσαν την αποδοτικότητα της ομάδας, την εμπειρία των πελατών, τις διαδικασίες – ή προσωπικές σου διακρίσεις.

Παράδειγμα: “Το σημαντικότερο επίτευγμα στην τελευταία μου θέση ήταν ότι συνέβαλα ουσιαστικά στη δημιουργία […], η οποία μείωσε κατά 30% το χρόνο αναμονής των χρηστών που διενεργούσαν συναλλαγές μέσω της mobile μας εφαρμογής, εξασφαλίζοντάς τους έτσι μία σημαντικά καλύτερη εμπειρία.”

Βήμα 3: Ιδανικός υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θέση

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξεις στο μελλοντικό εργοδότη ότι το προφίλ σου ταιριάζει άψογα στο προφίλ του ανθρώπου που ζητούν για τη συγκεκριμένη θέση αλλά και το αντίστροφο – δηλαδή ότι γνωρίζεις τους στόχους σου και ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης μπορεί να σε βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράδειγμα: “Καταλαβαίνω ότι για τη συγκεκριμένη θέση αναζητάτε ένα άτομο με [δεξιότητες/εμπειρία]. Πιστεύω ότι θα μπορούσα να ικανοποιήσω επάξια τις απαιτήσει σας καθώς [σύνδεση με τις απαιτήσεις]. Επίσης η εταιρία σας αποτελεί ιδανικό εργοδότη για μένα καθώς [σύνδεση στόχων σου με τα όσα προσφέρει η εταιρία]”

Έχεις μόνο μία ευκαιρία να κάνεις μία καλή πρώτη εντύπωση και ένα ισχυρό elevator pitch σίγουρα είναι απαραίτητο. Στα Coding Bootcamps σε βοηθάμε να αναπτύξεις τις δεξιότητες που ζητά σήμερα η αγορά εργασίας αλλά και να διεκδικήσεις τη θέση εργασίας που επιθυμείς. Το elevator pitch είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που θα μάθεις να χρησιμοποιείς.

 

Μάθε Περισσότερα