Έκτακτο καιρικό δελτίο: Ανεβασμένη η θερμοκρασία στην Πανεπιστημίου 39

Ο Ιούνιος είναι ένας δύσκολος μήνας για να πάρεις δεσμευτικές αποφάσεις, ειδικά όσον αφορά το επαγγελματικό σου μέλλον. Είναι η αρχή του καλοκαιριού, η θερμοκρασία ήδη έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Οι πρώτες άδειες – για όσους εργάζονται – έχουν ήδη προγραμματιστεί, ενώ όλοι αρπάζουμε την ευκαιρία για καλοκαιρινές αποδράσεις.

Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα;

Οι άνεργοι σχεδόν «αγγίζουν» το 1 εκατομμύριο, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια! Σκέφτεται κάποιος λοιπόν, εύλογα, στην Ελλάδα του 2018, όπου η ανεργία αγγίζει το 21% (στοιχεία Φεβρουαρίου 2018, ΕΛΣΤΑΤ), ο κόσμος θα καταφέρει να υποστηρίξει οικονομικά τις διακοπές του; Σε συνδυασμό με αυτό, πόσο εύκολο είναι για κάποιον να «θυσιάσει» σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι του και ποσοστό του διαθέσιμου του εισοδήματος για να ακολουθήσει ένα εντατικό πρόγραμμα επανειδίκευσης όπως το part-time Coding Bootcamp; Να υπενθυμίσουμε ότι η part-time εκδοχή – η οποία απευθύνεται κυρίως σε άτομα με πρωινή εργασία – σημαίνει 4ωρη παρακολούθηση, καθημερινά 18:00-22:00, για 6 μήνες! Συν τις ώρες της μελέτης, για ένα αντικείμενο που όμως είναι ούτως ή άλλως «καυτό».

Αυτές τις σκέψεις κάναμε στην AFDEmp, όταν ανακοινώναμε την έναρξη του part-time Coding Bootcamp 5 στις 4 Ιουνίου, σκεπτόμενοι κατά πόσο θα υπάρχει ζήτηση. Τα μέχρι τώρα επιτυχημένα προηγούμενα Coding Bootcamps μας έδιναν αισιοδοξία, όμως η ελληνική πραγματικότητα είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί.

Κάναμε λάθος!

Οι 50 μαθητές  του Coding Bootcamp 5 πήραν την απόφαση να δεσμευτούν εν μέσω καλοκαιριού. Να καθίσουν στα θρανία μας (στην οδό Πανεπιστημίου 39). Για 24 εβδομάδες, με στόχο να γίνουν Περιζήτητοι Πιστοποιημένοι Προγραμματιστές. Σχεδόν ίσα μοιρασμένοι ανάμεσα στα 2 τμήματα της Java και της C#, υποψήφιοι από 23 έως και 40+ ετών με διαφορετικό υπόβαθρο – από Θεολόγοι έως και Γεωγράφοι – όλοι ήρθαν με ένα κοινό όνειρο. Ποιο ήταν αυτό; Να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο και να μάθουν τη γλώσσα του μέλλοντος.

Ξέρουν πως αυτό δεν θα είναι εύκολο και πως το αποτέλεσμα εξαρτάται ευθέως από την προσπάθεια του καθενός. Αυτό τόνισαν άλλωστε και απόφοιτοι των προηγούμενων Coding Bootcamps. Μοιράστηκαν την εμπειρία τους, τις σοβαρές απαιτήσεις, αλλά κυρίως τα οφέλη του προγράμματος. Κυριότερο όλων: η άμεση απασχολησιμότητα.

Αυτό εξήγησε και η Ελένη Νικολαΐδου, Director της AFDEmp. «Για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ταξιδιού αυτού απαιτείται αφοσίωση, υπομονή και θέληση. Αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο καθώς ο τελευταίος σταθμός ισοδυναμεί με την έναρξη μιας λαμπρής καριέρας σε ένα από τα καλύτερα αμειβόμενα και με προοπτικές επαγγέλματα παγκοσμίως».