Μπορούμε να «χτυπήσουμε» το brain drain στην Ελλάδα;

Η φυγή ελληνικών «μυαλών» από την Ελλάδα προς το εξωτερικό έχει πάρει δυστυχώς τεράστιες διαστάσεις. Τη δυσκολία της κατάστασης έρχεται να επιβεβαιώσει και η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία 6 στους 10 Έλληνες νέοι άνεργοι είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν, είτε εντός της χώρας, είτε στο εξωτερικό. Το φαινόμενο βέβαια δεν αποτελεί μόνο ελληνικό χαρακτηριστικό, αλλά είναι γενικευμένο στην Ευρώπη.

Δείτε τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Το 31% των ανέργων ηλικίας 20-34 ετών στη χώρα μας δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη πόλη εντός Ελλάδας, προκειμένου να αναζητήσει εργασία. Ένα επιπλέον 17% είναι έτοιμο για μετακίνηση στις χώρες της Ε.Ε.. Ένα 11% εμφανίζεται διατεθειμένο να μεταναστεύσει σε άλλες χώρες.

Το όραμα της Alliance For Digital Employability

Στην AFDEmp είναι μεγάλη η προσπάθεια που κάνουμε για να αντιστραφεί η κατάσταση. Και σε ένα βαθμό, σιγά-σιγά το καταφέρνουμε. Το όραμα που έχουμε για τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής στην επόμενη δεκαετία μοιάζει δύσκολο. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι είναι ανέφικτο.

Ήδη μέσα από τα Coding Bootcamps, δηλαδή τα ταχύρρυθμα και εντατικά προγράμματα εκπαίδευσης στον προγραμματισμό που οργανώνουμε, βοηθάμε σημαντικά στην επανειδίκευση νέων εκτός εργασίας, οι οποίοι αποφοιτώντας, έχουν στα χέρια τους πιστοποιημένες γνώσεις, αλλά κυρίως, προωθούνται άμεσα στην αγορά εργασίας.

Από τα Coding Bootcamps 1 και 2 όπου υπήρχε 100% εγγυημένη απασχολησιμότητα, 64 απόφοιτοι απορροφήθηκαν άμεσα στην αγορά εργασίας. Και μάλιστα σε θέσεις πλήρους απασχόλησης ως entry-level full-stack προγραμματιστές. Το ευχάριστο είναι ότι σχεδόν 2 χρόνια μετά, τα παιδιά αυτά παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους. Είδαν γρήγορη επαγγελματική εξέλιξη και μάλιστα οι εταιρίες που τα προσέλαβαν είναι απολύτως ικανοποιημένες με τις ικανότητές τους στον προγραμματισμό.

Ακόμη πιο ευχάριστο είναι ότι στο Coding Bootcamp 3 – στο οποίο δεν υπήρχε ο όρος της 100% εγγυημένης απασχολησιμότητας – και λίγες εβδομάδες μετά τη λήξη του (περίπου πριν ένα μήνα), πάνω από το 70% των αποφοίτων βρήκε δουλειά σε κορυφαίες εταιρίες όπως η Intrasoft, η Intralot, η iKnowHow και η Novibet. Και μάλιστα, πολλοί εξ αυτών σκέφτονταν και οι ίδιοι να φύγουν για το εξωτερικό, προς αναζήτηση εργασίας. Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη.

Αυτή τη στιγμή «τρέχει» το Coding Bootcamp 4 ενώ στις 4 Ιουνίου ξεκινάει το Coding Bootcamp 5 με απογευματινά μαθήματα! Οι δράσεις μας φέρνουν αποτέλεσμα και ευτυχώς, αυτό αποδεικνύεται στην πράξη!

Πηγή: iefimerida.gr