5 Συμβουλές για να προετοιμαστείς για μια συνέντευξη μετά από καιρό

Μια συνέντευξη για μια καινούρια δουλειά μπορεί να είναι τρομακτική, ειδικά αν εργάζεσαι για τον ίδιο εργοδότη για αρκετά χρόνια. Πώς προσεγγίζεις όμως μια συνέντευξη όταν αποφασίσεις ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή; Μπορεί από τη μία να είναι θετικό ότι έμεινες για χρόνια σε έναν εργοδότη. Αυτό δείχνει αφοσίωση και εμπειρία.  Από την άλλη όμως, υπάρχει η ανησυχία του πόσο γρήγορα θα προσαρμοστείς στο νέο σου ρόλο και περιβάλλον.

Εδώ μπορείς να βρεις μερικές συμβουλές για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας σου, ενώ να θυμάσαι ότι ισχύουν και όλοι οι «κλισέ» κανόνες (π.χ. εμφάνιση, ευγένεια, σαφήνεια στις απαντήσεις, γνώση του εργοδότη σου).

1. Να έχεις πίστη στον εαυτό σου

Είναι φυσιολογικό να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, όταν έχεις καιρό να «περάσεις» από μια συνέντευξη, πως όμως θα πείσεις τον μελλοντικό σου εργοδότη ότι αξίζεις; Πριν τη συνέντευξη κάνε πρόβα τις απαντήσεις σου, είτε μπροστά στον καθρέφτη είτε με κόσμο. Εξασκήσου στη γλώσσα του σώματος, στην παρουσίαση, στην ένταση της φωνής αποκτώντας έτσι  αυτοπεποίθηση.

2. Μίλα για αυτά που έχεις πετύχει

Ο εργοδότης σου θέλει να μάθει τα επιτεύγματά σου. Δείξε την πρόοδό σου μέσα στα χρόνια, φρόντισε να αναφέρεις την ανοδική σου πορεία, αν πήρες κάποια προαγωγή ή αν είχες αυξημένες αρμοδιότητες. Έτσι καταλαβαίνει ότι έχεις φιλοδοξίες κι ότι μπορεί να αποδειχθείς πολύτιμος συνεργάτης.

3. Δείξε ότι είσαι ειδικός

Φρόντισε να δείξεις ότι κατέχεις τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες, ότι είσαι παθιασμένος με τον κλάδο σου και για αυτό ενημερώνεσαι για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, π.χ. μέσα από webinars, online μαθήματα κ.ά.

4. Δείξε πως προσαρμόζεσαι εύκολα

Ο εργοδότης σου μπορεί να ανησυχεί ότι θα δυσκολευτείς να προσαρμοστείς στη νέα κατάσταση. Δώσε παραδείγματα του πώς ανταποκρίθηκες σε αλλαγές στο εργασιακό σου ή προσωπικό περιβάλλον.

5. Να έχεις έτοιμο ένα καλό «story»

Αν ήσουν πολλά χρόνια σε μία εταιρία, η πρώτη ερώτηση που θα τεθεί είναι «γιατί αποφάσισες να φύγεις». Πρέπει να έχεις ετοιμάσει μια καλή τεκμηρίωση, να κάνεις ξεκάθαρο ότι είσαι έτοιμος/η για μια νέα αρχή και να είσαι προσεκτικός σχετικά με το πώς μιλάς για τους προηγούμενους εργοδότες σου. 

Bonus tip: Καλό είναι στο τέλος της συνέντευξης να κάνεις ερωτήσεις για να δείξεις το ενδιαφέρον σου και να θυμάσαι πως τα χρόνια εμπειρίας σου προσμετρώνται στα θετικά, αν παίξεις «σωστά τα χαρτιά σου».

Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές που δίνουμε στους μαθητές μας στα Coding Bootcamps, όπου εκτός από τον Προγραμματισμό, δίνουμε έμφαση στα λεγόμενα soft skills και στο πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να προσεγγίσουν καλύτερα την αγορά εργασίας. Αν ενδιαφέρεσαι κι εσύ για να μάθεις Προγραμματισμό, το  Coding Bootcamp 5 ξεκινάει στις 4 Ιουνίου! Μάθε περισσότερα εδώ.

 Πηγή: www.hays.co.uk