Ο Προγραμματισμός στην Εποχή των «Πρωτόγονων» Υπολογιστών

Facebook
Twitter
RSS
LinkedIn
Instagram

Οι περισσότεροι από εμάς θυμούνται την πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν υπολογιστή. Παρομοίως και η Joyce Wheeler δεν αποτελεί εξαίρεση, με τη διαφορά ότι ο πρώτος υπολογιστής που χρησιμοποίησε η ίδια ήταν ένας από τους πρώτους που υπήρξαν ποτέ. Η Joyce Wheeler ήταν μία από τις επιστήμονες, που έκανε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας κατά το τέλος της δεκαετίας του ’40, υπό την επίβλεψη του διάσημου αστρονόμου Fred Hoyle. «Η δουλειά μου σχετιζόταν με τις αντιδράσεις που γίνονταν εντός των αστεριών», δήλωσε η ίδια στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

H Joyce Wheeler χρησιμοποιεί το EDSAC (Image Source: SWNS.com)
H Joyce Wheeler χρησιμοποιεί το Edsac (Image Source: SWNS.com)

Η ολοκλήρωση των απαραίτητων υπολογισμών που θα έδιναν απάντηση στα ερωτήματα της Wheeler με το χέρι ήταν ανέφικτη. Η λύση δόθηκε με το Edsac, ένα μηχάνημα το οποίο είχε αναπτύξει ο καθηγητής Maurice Wilkes. Για να το χρησιμοποιήσει όμως η Wheeler έπρεπε πρώτα να μάθει να γράφει κώδικα για την ανάπτυξη λογισμικού που θα της παρείχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει αυτούς τους υπολογισμούς. Ήταν μια συναρπαστική στιγμή, δήλωσε η ίδια, επειδή συνειδητοποίησε τι μπορεί να κάνει το μηχάνημα για αυτή και την έρευνά της.

Ο προγραμματισμός δεν τη δυσκόλεψε, εξηγεί η Wheeler, αφού η άριστη σχέση της με τα μαθηματικά τη βοήθησε ώστε να κατανοήσει γρήγορα τη «σύνταξη που χρειαζόταν προκειμένου να μεταφράσει εκείνες τις “δύσκολες εξισώσεις”». Όπως πρόσθεσε, συχνά η λύση σε ένα πρόβλημα προγραμματισμού της ερχόταν σε άσχετες στιγμές, όταν παραδείγματος χάριν έπλενε τα πιάτα ή έτρωγε το μεσημεριανό της. Παρά τα τακτικά «κρασαρίσματα» του μηχανήματος, η Wheeler σημείωνε σταθερή πρόοδο και κατάφερε τελικά να ανακαλύψει πόσο χρονικό διάστημα, διαφορετικά αστέρια, μπορούν να υπάρξουν προτού σβήσουν.

Στη δεκαετία του ’50 το μηχάνημα χρειαζόταν περίπου 30 λεπτά για να τρέξει ένα πρόγραμμα. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα εκτυπώνονταν, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να τα δουν. Ύστερα, υπήρχε η περίπτωση το μηχάνημα να χρειάζεται επαναπρογραμματισμό, κάτι που σήμαινε ότι θα υπήρχε καθυστέρηση μερικών ημερών μέχρι οι επιστήμονες να έχουν και πάλι την ευκαιρία να τρέξουν ένα ελαφρώς τροποποιημένο πρόγραμμα στο Edsac.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Wheeler, «…κάποια μέρα, όταν οι υπολογιστές θα γίνονταν μεγαλύτεροι και ταχύτεροι, θα βρισκόταν η λύση σε πολλά προβλήματα».

Εσύ δεν αισθάνεσαι τυχερός που ζεις στην εποχή που προέβλεψε η Wheeler; Έχεις τη δυνατότητα να γίνεις προγραμματιστής, ένα από τα πιο καλοπληρωμένα σύγχρονα επαγγέλματα παγκοσμίως. Δήλωσε εδώ το ενδιαφέρον σου για τις επόμενες δράσεις του Alliance For Digital Employability (AFDEmp).

Αφετηρία του AFDEmp αποτέλεσε το 1ο Coding Bootcamp με Εγγυημένη Απασχόληση στην Ελλάδα: μέσω ταχύρρυθμης εκπαίδευσης 14 εβδομάδων, 30 υποψήφιοι εκτός εργασίας και χωρίς υπόβαθρο στην πληροφορική προσλήφθηκαν ως προγραμματιστές από κορυφαίες εταιρίες. Μάθε περισσότερα εδώ.

Πηγές: http://www.bbc.com/news/technology-38103893

http://www.skai.gr/news/technology/article/336231/o-programmatismos-stis-protes-imeres-ton-protogonon-upologiston/?utm_source=rss_news_technology&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss